Teatteria lapsille ja nuorille

sukupolvenvaihdoskuva_pieni_lk.jpg

Kuva Veli-Jukka Mustajärvi / Lapin Kansa

Leila Peltonen perusti Matkalaukkuteatterin Rovaniemellä 1983. Teatteri on kiertänyt ammattiteatterina vuodesta 1989, tärkeimpinä alueina Lappi ja Pohjoiskalotti. Matkalaukkuteatterin toimintaan on alusta lähtien kuulunut yhteistyö lähialueen taiteilijoiden kanssa; muusikko Taito Hoffrèn, porotilan emäntä ja kuvataiteilija Tuula-Maija Magga-Hetta, kuvataiteilija Ilona Kivijärvi, muusikko George Bandoek Apostolakis sekä Lapin yliopiston Taiteiden tiedekunnan opiskelijat ovat muiden muassa tuoneet näkemyksensä produktioihin. Peltonen teki Tromssaan ulottuneen jäähyväiskiertueen Pohjoisen tarinoiden kanssa toukokuussa 2008. 2009 Matkalaukkuteatterissa tapahtui sukupolvenvaihdos ja Leila Peltosen tyttärestä Johanna Peltosesta tuli teatterin taiteellinen vastaava ja Leila Peltonen siirtyi taka-alalle tuottajaksi.

The Travelcase Theater was founded by Leila Peltonen in 1983. It has toured as a professional puppet theater since 1989. The theater has collaborated with several northern artists such as musician Taito Hoffrèn and reindeer farmer and artist Tuula-Maija Magga-Hetta. Leila Peltonen did her farewell tour in May 2008 and in 2009 her daughter Johanna Peltonen took over the title of artistic director.

---

Johanna Peltonen on freelancer näyttelijä, tanssija, ohjaaja ja teatteri-ilmaisun ohjaaja. Valmistuttuaan Stadian teatterilinjalta (nyk. Metropolia), 2003 hän on erikoistunut sanattomaan teatteriin ja nukketeatteriin. Matkalaukkuteatterille hän on käsikirjoittanut ja ohjannut aiemmin kaksi esitystä ”Revontuliaiset” ja ”Poika joka ei tiennyt kuka on

Johanna Peltonen is a free-lance actor/dancer/director/drama instructor. She has specialized in non-verbal theater and puppet theater.

---

Leila Peltonen aloitti nukketeatterin tekemisen harrastajateatteri Kaarnikassa Rovaniemellä 1980. Hän on toiminut nukketeatterin läänintaiteilijana 2001–2006 sekä ollut aloitteentekijänä Barentsin nukketeatteriverkoston ja Lapin nukketeatteriyhdistyksen perustamisessa. Hän oli myös kirjoittajana ja toimittajana uraauurtavassa kirjassa ”Nukketeatteria suomalaisilla näyttämöillä”, joka julkaistiin helmikuussa 2009 (Like).

Leila Peltonen has worked as the regional artist of puppetry in Lapland 2001-2006 and been the starting force for the Barents Puppetry Network and The Puppetry Association of Lapland. She was also one of the writers in the groundbreaking book "Puppetry on Finnish Stages" published by Like in 2009.